Het is zo ver: U wilt graag gaan kamperen in een caravan. Bij de aankoop van uw nieuwe vakantiemiddel komt u voor veel keuzes te staan. Maar wat past nu echt bij u? De Klerk Campers en Caravans helpt kampeerders dagelijks bij deze keuze. In dit artikel leest u onze tips: Waar op letten bij de aankoop van een caravan?

Waar opletten bij de aankoop van een nieuwe caravan?

Voordat u naar specifieke merken en modellen kunt gaan kijken, heeft u eerst antwoord nodig op belangrijke aspecten, zoals:

  • Het toegestaan gewicht van de caravan ten opzichte van uw auto
  • Het gewicht van de combinatie caravan/auto ten opzichte van uw rijbewijs
  • Het aantal personen waarmee u wilt kamperen
  • In welk seizoen u gaat kamperen
  • De gewenste indeling van de caravan
  • Het beschikbare budget

Rijbewijs voor het rijden met een caravan

Het is belangrijk om eerst goed te kijken naar uw auto en rijbewijs. Op de kentekenpapieren van de auto vindt u het toegestane maximaal gewicht van de aanhanger (dus leeggewicht + laadvermogen).  Wij kunnen u hierbij uiteraard exact vertellen welke caravan past bij uw auto. Daarnaast is het belangrijk dat u het juiste rijbewijs heeft. Met een B rijbewijs mag u:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

In de andere gevallen heeft u een E rijbewijs nodig. Op de site van de Rijksoverheid ziet u meerdere voorbeelden, zo is er een onderscheid of u uw rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald of niet. Ons team kent de regels en kan u daar persoonlijk in adviseren.

Koopt u een grote of een kleine caravan?

Dan het leukste onderdeel: het bepalen van uw ideale vakantieverblijf. Waar moet u op letten bij aankoop van de caravan? Wanneer u met twee personen alleen in de zomer gaat kamperen, heeft u wellicht voldoende aan een lichtere en kleine caravan. Wanneer u echter met drie kinderen in de caravan wil slapen én ook binnen wil kunnen zitten in het koudere najaar, is een grotere caravan noodzakelijk. Voor grote gezelschappen is een caravan met een rondzit vaak het meest geschikt. Afhankelijk van uw wensen en behoeften koopt u een grote of een kleine caravan.

Daarnaast is het bed een essentieel onderdeel van de caravan. Welk type bed in een caravan past het beste bij u? Gaat u voor comfort en kiest u een caravanindeling met een queensbed of twee enkele bedden? Of gaat u voor ruimtebesparend en kiest u voor een fransbed of een overdwars bed? We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet in dit artikel: “Welk bed past bij u?

Ook het seizoen speelt mee: op wintersport met de caravan is een hele mooie ervaring, maar stelt wel bepaalde eisen aan uw caravan. Zo is het belangrijk dat de caravan over een goed verwarmingssysteem beschikt.

Tenslotte speelt ook het budget mee. Omdat wij al 55 jaar werken met verschillende caravanmerken, kennen wij alle eigenschappen als geen ander. Of u nu gaat voor een tweedehands of een gloednieuwe caravan: wij hebben voor elk budget een passende oplossing.

Aandachtspunten tweedehands caravan

Wanneer u een tweedehands caravan overweegt, zijn er nog extra aandachtspunten. Het is uitermate belangrijke dat er een juiste vochtmeting is gedaan, zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Ook de staat van het onderhoud en de caravanbanden moet gecontroleerd worden. Wanneer u bij ons een caravan koopt, wordt deze geheel nagekeken en krijgt een BOVAG onderhoudsbeurt. Wij kunnen bij andere caravans ook een aankoopkeuring uitvoeren. Wij staan voor de kwaliteit van onze caravans, we zitten niet voor niets al 55 jaar in het vak!

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen u graag met het uitzoeken van de perfecte caravan!

Dethleffs c go indeling

Waar moet u op letten bij het kopen van een caravan?

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!