Het caravanseizoen staat weer voor de “deur”. Trouwens, over die deur gesproken: ‘Hoelang mag u precies een caravan voor de deur laten staan?” Voordat u de caravan uit de stalling haalt is het misschien wel fijn om te weten wat precies de regels hiervoor zijn. 

In de meeste steden en dorpen mag u gemiddeld een caravan drie dagen achtereenvolgend op de openbare weg laten staan. Wilt u het zeker weten? Dan kunt u bij de APV van uw gemeente (Algemene Plaatselijke Verordening) de exacte regels checken. Dit geldt ook voor campers en aanhangwagens. Ook moet u gewoon betalen voor uw caravan, camper of aanhangwagen wanneer u in een betalingszone staat. Let op! In sommige gemeentes mag u niet eens binnen de bebouwde kom staan als uw kampeervoertuig langer dan 6 meter is of breder dan 2.40. Gemeentes hanteren deze regels om tekort aan parkeerplekken te voorkomen. 

En op uw eigen oprit?

Ook wanneer de caravan op de eigen oprit staat bent u nog niet helemaal van de gemeente af. Wanneer uw caravan zichtbaar is vanaf de openbare weg, doordat deze bijvoorbeeld boven de heg uitsteekt, kunt u in overtreding zijn. Deze regeltjes kunt u terugvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening. De gemiddelde boete bedraagt meestal rond de 90 euro.

Het verplaatsen van de caravan naar een andere parkeerplek na drie dagen heeft vaak geen nut, want dit is ook vastgelegd in de APV. Wel kunt u een vrijstelling aanvragen, mocht u meer tijd nodig hebben. Tenzij u plannen heeft om voor twee en een half jaar proviand mee te nemen, moet het toch wel lukken om in drie dagen alle bordjes en pannetjes in de caravan te leggen? 🙂

 

Meer tips lezen? 

 

Knaus sport indeling

Zoeken

Kant en klaar-pakket bij de C'Joy 460 LE