We kamperen graag luxe en van alle gemakken voorzien. Want als u dan een prachtige caravan of camper heeft, wilt u er in stijl van genieten! Een goede kop koffie, warme broodjes, televisie en koude drankjes zijn natuurlijk erg fijn. Daarom gaan er diverse elektrische apparaten mee op reis. Het is goed te weten wat deze apparaten verbruiken en of dat past bij het aantal ampère dat u ter beschikking heeft. Zo zit u nooit in het donker! We leggen het graag even uit.

Berekenen stroomgebruik camping

Bij het boeken van een kampeerplek heeft u vaak de keuze voor 6, 10 of 16 ampère. De elektrische apparaten geven hun verbruik weer in aantal watt. Vaak staat dit ook op het apparaat zelf. In Europa kunt u uitgaan van een spanning van 230 Volt op het lichtnet. Met deze gegevens kunt u berekenen wat u tegelijkertijd kunt verbruiken:

Ampère x voltage = watt 

Een voorbeeld:

  • U kampeert op een plaats met 10 ampère. 10 amp x 230 volt = 2300 watt.
    Dan is het belangrijk om te weten wat uw apparatuur verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Een los koelkastje 70 watt
  • Oven 600-800 watt
  • Kleine televisie 30 watt
  • Senseo apparaat 1000 watt
  • Losse kachel 1200 tot 1500 watt

Als geheugensteuntje kunt u aanhouden dat apparaten die warm worden, meer verbruiken. Wanneer u meer stroom verbruikt dan het beschikbare aantal ampère, kan de zekering er uitgaan. Vaak kan de technische dienst u weer mee helpen, maar voorkomen is beter dan.... Hou rekening met een piek in het verbruik als u het apparaat net aanzet, dus reken een beetje ruim met het verbruik. Dan zit u er altijd lekker warm bij!

Veilige stekkers

Andere tip die wij graag meegeven: maak gebruik van de veilige stekkers om stroom van de aansluiting naar uw caravan of camper te krijgen. De meeste kampeerders maken her inmiddels gebruik van. De blauwe CEE stekkers zijn spatwaterdicht en hebben een veilige neopreenkabel. Rol de kabel altijd helemaal af en warmtevorming te voorkomen.

Nog meer vragen over elektra of twijfelt u over uw materiaal? Wij willen altijd uw vragen beantwoorden, bel even of kom langs.

 

Knaus Van ti indelingen

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!