Onze klanten vertrekken de komende weken massaal naar de camping! Om u veilig aan te laten komen willen we u graag tips geven over het beladen van de caravan. We zien dat dit vaak nog (onbewust) verkeerd gaat, met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg. Daar helpen we graag bij!

Gewicht zoveel mogelijk op de as

Gewicht achterin de caravan vergroot de kans op slingeren van de caravan onderweg. Dat is moeilijk onder controle te houden en dus is er een risico op ongelukken. Dit is ook de reden waarom een vast bed tegenwoordig meestal voorin de caravan gebouwd wordt, zo’n bed is immers zwaarder. Als u toch zware dingen vervoert, leg dit dan liefst op de as of vóór de as. Indien mogelijk kunt u bijvoorbeeld een losse koelkast of tafel in de auto leggen. In de bovenkasten kunt u gerust uw kleding kwijt, maar hou het zwaartepunt van de caravan zo dicht mogelijk bij de grond. Minder gewicht bovenin dus.

Fietsen mee op de caravan

Wij zijn voorstander van een fietsendrager op de dissel, om dezelfde reden als hierboven beschreven. Zware fietsen achterop (zeker ook de elektrische fietsen) verlagen het rijcomfort en de veiligheid door hun gewicht.

Kogeldruk caravan meten

Kogeldruk is de druk die de caravan uitoefent op de trekhaak. Als de caravan voorin te zwaar beladen is, drukt de caravan de achterkant van de auto naar beneden. Andersom geldt dat als de achterkant zwaarder is, de auto als het ware omhoog wordt getrokken. Beide situaties beïnvloeden het weggedrag: het verschil kunt u zelf ervaren. Wij adviseren om de kogeldruk globaal tussen de 60 en 80 kilo te houden. Voor vertrek kunt u dit door middel van een kogeldrukmeter controleren. De maximale kogeldruk staat overigens op de trekhaak genoteerd.

Overbeladen

Houd ook de toegestane maximale massa in de gaten. Ongemerkt neemt u best veel mee. De tent, stokken, stoelen, tafel, boodschappen etc. Als er ruimte is in de auto, plaats het dan liever daar.

Veilig en zuinig

Een juist beladen caravan ligt stevig op de weg en rijdt prettig. Bij overbeladen of verkeerd beladen neemt het risico op slingeren of een klapband snel toe. Bovendien rijdt u zuiniger met de juiste belading, ook dat is prettig nietwaar? Controleer voor vertrek ook even de bandenspanning.

Leest u ook onze tips over de leeftijd van de caravanbanden of aandachtspunten voor als de caravan uit de stalling komt.
Wij wensen u alvast een veilige reis!

Dethleffs cjoy indeling

Zoeken

Exclusieve korting op campers!