We krijgen regelmatig vragen over het vervangen van de caravanbanden en wanneer dat nodig is. Het profiel van een caravanband slijt zelden helemaal af. Er wordt immers veel minder mee gereden dan met een autoband en dus ziet de caravanband er meestal na enkele jaren  ‘nog prima uit’.  Toch vergroten oudere banden de kans op ongelukken enorm. Daarom adviseren ANWB, BOVAG én wij om de banden elke 6 jaar te vervangen. We leggen hier uit waarom én hoe u de leeftijd van de banden zelf kunt checken.

Slijtage caravanbanden

Slijtage is niet de grootste vijand van een caravanband, uitdroging is dat wel. Na ongeveer 6 jaar drogen de weekmakers in de banden uit en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Hierdoor neemt het risico op een klapband snel toe, met alle risico’s van dien.

Hoe oud zijn mijn caravanbanden?

De productiedatum staat op elke band middels een DOT code. De laatste vier cijfers van deze code zijn hierbij belangrijk. De eerste twee cijfers hiervan duiden op de productieweek en de laatste twee cijfers op het productiejaar. De band hieronder is dus geproduceerd in week 13 van 2012. Banden die ouder zijn dan 1999 hebben hier 3 cijfers in plaats van 4, maar we hopen dat u deze inmiddels niet meer gebruikt..

Leeftijd caravanband 01

Bandenspanning caravan

Behalve de leeftijd van de banden is de bandenspanning minstens even belangrijk. Door het gebruik neemt de spanning gedurende het jaar wat af. Controleer dit daarom voordat u vertrekt. Met een te zachte band komt meer oppervlakte van de band op de weg tijdens het rijden. Door de beweging ontstaat meer warmte, waar de band niet tegen kan en dan klapt. Met de juiste spanning is de kans op een klapband veel kleiner en bovendien verbruikt u minder brandstof! Voor advies of de juiste bandenspanning kunt u natuurlijk altijd even bij ons langskomen. Voor het vervangen van uw banden kunt u een afspraak maken, we helpen u graag bij ons in Hillegom!

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!