Kamperen kan een hele voordelige manier van vakantie vieren zijn. Dat is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, zoals de gekozen campings en welke kampeeraccessoires u meeneemt. Door de aankoop van een caravan kunt u het hele jaar door naar de camping, zowel voor een langer verblijf als een spontaan weekendje weg. Ideaal! Bij het bezit van een caravan horen een aantal jaarlijks terugkerende kosten. Wat kost een caravan per jaar? Wij leggen het hier uit.

Wat kost een caravan per jaar?

De jaarlijkse kosten van een caravan zijn voor:

  • Stalling van de caravan
  • Verzekering van de caravan
  • Onderhoud van de caravan

Daarnaast houdt u ook rekening met afschrijving en overige kosten, waar we hieronder meer uitleg over geven.

Kosten caravanstalling

De kosten voor stalling zijn gemiddeld 250 euro tot zo'n 450 euro per jaar. De exacte kosten zijn afhankelijk van het soort stalling, de maat van de caravan, bijkomende services van de stalling en de locatie van de stalling. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een binnen- of buitenstalling en een stalling in de Randstad is soms duurder dan een locatie in het oosten van Groningen. Denkt u er ook over na dat een kleine caravan minder ruimte inneemt dan een grote caravan. Over de verschillende opties voor caravanstalling schreven wij al eerder een artikel. 

De Klerk Campers en Caravans biedt een veilige en professionele caravanstalling in Hillegom, waarbij u onbeperkt mag halen en brengen. Zo weet u altijd waar u aan toe bent; een extra kampeeruitje levert geen onverwachte kosten op!

Wat kost een caravanverzekering?

De kosten van een caravanverzekering variëren tussen € 120,- en zo'n € 800,- per jaar voor een gemiddelde caravan. De kosten van een caravanverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd van de caravan en de gewenste dekking. Zo kunt u kiezen voor dekking van hagelschade, ongevallen of hulpdiensten voor onderweg. Ook meeverzekerde accessoires zoals een mover en een voortent hebben invloed op de prijs. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert bovendien weer andere voorwaarden.

Het is overigens niet verplicht om een caravan te verzekeren. Toch raden wij het zeker bij jonge en nieuwe caravans wel aan. U investeert een behoorlijk aankoopbedrag en bij onverhoopte schade kunnen de kosten snel oplopen. Dat kan een flinke domper op de vakantievreugde zijn! Dan is een caravanverzekering echt een uitkomst. De Klerk Campers en Caravans heeft veel ervaring met verschillende caravanverzekeringen en wij kunnen u daarin adviseren. U kunt uw caravanverzekering ook direct bij ons afsluiten. 

Kosten onderhoud caravan

De kosten van een BOVAG-onderhoudsbeurt van een enkelasser-caravan zijn bij ons € 200,00. Deze kosten komen jaarlijks of tweejaarlijks terug, afhankelijk van de leeftijd van de caravan en uw eigen voorkeur. De BOVAG adviseert om het onderhoud van de caravan om het jaar te laten uitvoeren en dat advies nemen wij graag over. Onderhoud van de caravan is zeer belangrijk om de wagen veilig te houden en om problemen tijdig te signaleren. Tijdens een onderhoudsbeurt controleren wij 60 belangrijke punten van de caravan, zoals het onderstel en de remmen. Bovendien doen we een vochtmeting en controleren het gassysteem.

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met bijkomende kosten van de caravan per jaar of een langere termijn. Zo adviseren wij om de caravanbanden elke 6 jaar te vervangen, de kosten hiervan kunt u ook jaarlijks opzij leggen. Ook kampeeraccessoires worden eens vervangen, dat is afhankelijk van uw persoonlijke smaak.

Bij aankoop van een nieuwe caravan kunt u gebruik maken van ons servicepakket: 5 jaar onderhoud voor een gemiddelde prijs van € 115,00 per jaar.

Afschrijving caravan

De gemiddelde caravan wordt jaarlijks minder waard. De afschrijving op de caravan is onder andere afhankelijk van de leeftijd en het gekozen model. Het is lastig om hiervoor een gemiddelde te geven, omdat de prijzen en restwaardes van caravans erg uiteenlopen. Het is goed om rekening te houden met de afschrijving en te bedenken wanneer u uw caravan mogelijk wil gaan vervangen. Hou bij de afschrijving ook rekening met afschrijving van de voortent, gasflessen en andere accessoires.

Jaarlijkse kosten caravan

Even samenvattend: wat kost een caravan per jaar? Wij raden aan om rekening te houden met gemiddelde kosten van zo'n € 500,00 tot € 900,- per jaar. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van uw eigen situatie en wij adviseren u dan ook graag persoonlijk. Bent u op zoek naar een nieuwe caravan of gebruikte caravan voor de komende vakanties? Kom gerust eens bij ons kijken in Hillegom!

Knaus sudwind 420 qd zijkant

Wat kost een caravan per jaar?

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!