Wanneer u een caravan gaat verkopen of op zoek bent naar een nieuw model, is het natuurlijk altijd interessant om te weten wat u voor uw huidige vakantiewagen kunt krijgen. Wat is mijn caravan waard? Het is lastig om direct een antwoord te geven op die vraag, omdat het van verschillende factoren afhankelijk is. Bij De Klerk Caravans zijn wij heel transparant over de huidige waarde van de caravan. Toch kunt u zelf ook een goede inschatting maken van de waarde van uw caravan. Wij leggen het graag uit.

De waarde van uw caravan is afhankelijk van verschillende factoren. Van belang is:

  • De leeftijd van de caravan
  • Het merk
  • De indeling
  • De staat van het onderhoud
  • Schades
  • Aanwezige accessoires

Een nieuwe caravan levert meer op dan een ouder model, dat is vrij logisch. Ook het imago van een bepaald merk speelt mee. Een niet te onderschatten factor is ook de indeling van de caravan. Er zijn indelingen die op een bepaald moment erg in trek zijn. Zo kan de aanwezigheid van een kinderkamer (met stapelbed) al een groot verschil maken in de waarde. Natuurlijk is de staat van de caravan belangrijk, wij adviseren niet voor niets om elke twee jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

Hoe belangrijk zijn accessoires?

De aanwezige accessoires spelen ook een rol bij de waarde van de caravan, maar niet elke accessoire is even belangrijk. Een reeds ingebouwde mover is momenteel zeer geliefd en dat heeft waarde bij de verkoop. Dat geldt ook voor een boiler en een fietsenrek (al is het dan wel van belang dat deze geschikt is voor elektrische fietsen). Voortenten en luifels zijn ook in populair bij kopers van een gebruikte caravan. Een airconditioning is echter weer iets minder interessant. De aankoop van een airco is wel een grote investering, maar niet elke koper vind dat belangrijk en heeft er daardoor geen extra geld voor over. 

Marktwaarde vs koerslijsten 

Vroeger keken we voor de waarde van een caravan vooral naar de alom bekende lijsten, zoals de ANWB koerslijst. Ook nu zijn deze nog in gebruik, maar we willen benadrukken dat deze slechts een indicatie geven. Vaak is deze indicatie wat lager dan de daadwerkelijke waarde van de caravan. Interessanter is het om te kijken naar de marktwaarde: wat wordt er op de markt gevraagd en betaald voor een bepaald type caravan? Daarvoor zijn verkoopsites zoals Marktplaats een goed uitgangspunt. Onze ervaring is dat de koerswaarde (zoals in de lijsten van de ANWB) van een caravan vaak lager geschat is, zeker bij op dit moment populaire modellen caravans. Is er weinig aanbod van een bepaald model, maar wel veel vraag, dan gaat de prijs automatisch omhoog.

Waarde oude caravans

Een voorbeeld: volgens de koerslijsten zijn oude, kleine caravans nog weinig waard. Echter, het is momenteel populair om oude caravans te ‘pimpen’. Retrocaravans worden geheel gerenoveerd en aangekleed tot een waar vakantieparadijsje. Voor de koper heeft de aankoop van een oude caravan dus een heel andere waarde dan waarover gesproken wordt in de koerslijsten. Deze hogere prijs is dus de marktwaarde! Omdat het op deze manier aankleden van een caravan vooral heel afhankelijk is van persoonlijke smaak, is het overigens niet waarschijnlijk dat een gepimpte caravan na de verbouwing ook met winst wordt verkocht.

Ons team is heel transparant in het bepalen van de waarde van de caravan. Wij kijken naar alle aspecten die wij hierboven besproken hebben en geven een eerlijke prijs voor uw oude caravan. Zoals bij elke dealer is dat ook afhankelijk van uw nieuwe aankoop en daar vertellen we graag alles over. U kunt bij ons langskomen in Hillegom, of het onderstaande formulier invullen. Hoe dan ook, u krijgt eerlijk antwoord op de vraag: wat is mijn caravan waard? Graag tot ziens!

Dethleffs Aero indeling

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!