Na een fijn kampeerseizoen komt er weer het moment om de caravan op te ruimen. Om de caravan goed te onderhouden, zorgt u ervoor dat hij op de juiste wijze wordt gestald voor de winter. Daar komt meer bij kijken dan alleen even een doekje over het keukenblad! Wij onderhouden al jaren caravans en delen graag onze kennis over het voorbereiden van uw caravan voor de koude maanden. In dit artikel leest u dan ook onze antwoorden op de vraag: hoe de caravan winterklaar maken?

Hoe caravan winterklaar krijgen?

Voordat u de caravan in de stalling zet, is het goed om te letten op de volgende punten:

  • Buitenzijde schoon
  • Binnenzijde schoon
  • Water uit de leidingen en leidingen schoon
  • Banden op spanning
  • Gas afsluiten
  • Accu's los en liefst binnen
  • Onderhoud en reparaties uitvoeren

Buitenzijde caravan schoonmaken

Na een kampeerseizoen is het belangrijk om vuil van de buitenkant af te halen. Vlekken zoals vogelpoep of hars van bomen kunnen hardnekkig worden als ze lang blijven zitten. U kunt de caravan met water schoonmaken, eventueel aangevuld met een speciaal wasmiddel. Gebruik hiervoor geen hard reinigingsmiddel zoals "Dasty" of "Andy", maar bijvoorbeeld een wasmiddel van 123 Products. Wij kunnen u adviseren en in onze kampeershop verkopen wij ook verschillende goede producten hiervoor.

Het waxen van de caravan zorgt voor een extra beschermlaag tegen vuil en behoudt de glans. Wij adviseren om dit eens in de twee jaar te doen. Ook hiervoor hebben wij gespecialiseerde producten in de kampeershop, maar u kunt het ook door ons laten uitvoeren. In onze werkplaats komen wij makkelijk bij de voor u lastigere plekken, zoals het dak, en daardoor is het voor ons een relatief kleine moeite. Neem voor prijzen gerust even contact op.

Binnenzijde caravan schoonmaken

Het interieur van de caravan houdt u schoon door deze na het laatste kampeeruitje even fris te maken met een sopje. De koelkast haalt u helemaal leeg en wij adviseren om ook geen houdbare producten in de caravan te laten. Soms hebben de muizen dan een feest in de winter en zij knagen met gemak door draden en wanden. Laat alle horren en rolgordijnen open: bij het sluiten staan de veren op spanning en dat komt ze op de langere termijn niet ten goede.

U kunt beddengoed, handdoeken en lakens gerust in de caravan laten. In moderne caravans is voldoende ventilatie aanwezig. NB: wij zijn geen voorstander van vochtvreters, dat werkt alleen als u deze ook elke drie weken gaat legen, maar vooral is het niet echt nodig.

Water uit de leidingen halen

Bij het afsluiten van het kampeerseizoen laat u de leidingen leeglopen. Dat doet u door het waterreservoir te legen en vervolgens alle kranen open te zetten, zodat deze leeg kunnen lopen. Ook de eventuele boiler kunt u legen, door hiervan het kraantje open te zetten. De locatie van het kraantje is per caravan verschillend, u kunt hiervoor eventueel de instructieboekjes van uw caravan raadplegen. Bekijk hier de video over het aftappen en in gebruik nemen van het watersysteem.

Voor het hygiënisch doorspoelen van de leidingen en het reinigen van het reservoir zijn speciale producten verkrijgbaar in onze kampeershop. Denk hierbij ook even aan het reinigen van de afvoerslang en vuilwatertank.

Banden op spanning

Na een lange reis kan het zijn dat de bandenspanning iets is afgenomen. Wij adviseren om de banden op spanning te brengen voordat u de caravan in de stalling zet. Een (erg) lage bandenspanning komt de kwaliteit bij lang stilstaan niet ten goede. De bandenspanning kunt u controleren bij een tankstation of bij ons in de werkplaats. 

Gas afsluiten

Elke stalling zal u vragen om de gasflessen te verwijderen. Als er onverhoopt brand uitbreekt, vormen de gasflessen een risico. De gasflessen kunt u vaak op een aparte plek opslaan, of voor de winter in uw eigen schuur bewaren. Controleer of de leidingen zijn afgesloten. Dit is ook een mooi moment om te kijken hoe oud uw gasslang is, wij adviseren om deze elke 4 jaar te vervangen. Dit controleren wij ook tijdens een BOVAG onderhoudsbeurt. 

Accu's in de caravan

Heeft u een accu in de caravan, bijvoorbeeld voor de mover? Haal de polen los voordat de caravan de stalling in gaat. Liefst bewaard u de accu in huis (bij kamertemperatuur), dit komt de levensduur ten goede. Wanneer u de accu niet los haalt is de kans groot dat u van een koude kermis thuiskomt zodra u de caravan weer in gebruik neemt.

Onderhoud en reparaties uitvoeren

Wanneer de caravan schade heeft opgelopen in het kampeerseizoen, is het verstandig om dit al vóór de winterperiode te repareren. Zo kan een schade geen problemen veroorzaken tijdens de vrieskou. Bovendien heeft een schade- en onderhoudsbedrijf vaak meer ruimte in de agenda in het najaar. Zo kunt u in de lente direct op pad met uw favoriete kampeermiddel!

Nu weet u hoe u de caravan winterklaar kan maken. Met deze punten zorgt u voor een veilige stalling en zo kunt u lang van uw caravan genieten. Natuurlijk kunnen wij u adviseren, wij hebben een eigen caravanstalling en helpen u bij al uw vragen over het winterklaar maken en het onderhoud aan de caravan.

Skilift in Brixem Im Thale tijdens het winterkamperen.

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!