Watersysteem in een camper of caravan

Als u regelmatig op pad gaat met uw caravan, mag een schoon en werkend watersysteem niet ontbreken. Het water uit deze tank kunt u gebruiken voor een lekker kopje koffie of thee, maar ook om de vaat te doen, te douchen, om naar het toilet te gaan en om groenten in te koken. Om ervoor te zorgen dat dit water schoon en dus bruikbaar is, moet het systeem met enige regelmaat gereinigd worden. 

Hoe reinig ik het watersysteem van de caravan?

Het reinigen van het watersysteem is geen lastige klus, maar wel belangrijk om goed bij te houden. Maar hoe doet u dat? We raden aan om een reinigingsmiddel als Steradent, bleek of citroenzuur te gebruiken. Houd altijd de aanbevolen hoeveelheid aan. Deze vindt u op de flacon van het product. Als eerste laat u de watertank van de caravan helemaal leeglopen. Vul de tank met een laagje reinigingsmiddel en poets de tank met een sponsje. Spoel de tank met water en vul deze daarna helemaal met het reinigingsmiddel. 

Na het schoonmaken van de watertank moeten ook de waterleidingen gereinigd worden. Dit doet u door het reinigingsmiddel door de leidingen te pompen. Zet hiervoor alle kranen open totdat de leidingen zich gevuld hebben. Doe de kranen weer dicht en laat dit zo voor 24 uur. Na deze 24 uur laat u de tank helemaal leeglopen en zorgt u ervoor dat er niks meer in de leidingen zit door deze leeg te blazen met bijvoorbeeld een luchtbed pomp. Spoel ze nog even grondig na met water en alles is weer schoon! 

Ontluchten en vullen van het watersysteem

Voordat u weer voor het eerst gaat kamperen met de caravan, dient u het watersysteem te ontluchten, zodat deze weer in gebruik kan worden genomen.

  1. Eerst vult u de watertank.
  2. Dat zet u de koude kraan open en wacht u net zolang tot er water uit de kraan komt.
  3. Vervolgens zet u de kraan op de warme stand om de boiler te vullen. Wanneer er water uit de kraan komt, is de boiler gevuld.
  4. Als de boiler gevuld is zet u hem aan om de boiler op te warmen. Let op, de boiler werkt alleen op 220 volt!

Zodra u de caravan voor een lange tijd niet gaat gebruiken, in de winter bijvoorbeeld, is het noodzakelijk om het systeem af te tappen.

  1. Trek de stop uit de watertank om deze leeg te laten lopen.
  2. Draai de kranen van de boiler open, zodat ook deze leegloopt.
  3. Als laatste opent u alle kranen, zodat er geen water in de leidingen blijft staan.

Dit alles is belangrijk vanwege hygiëne en vorst. Wanneer u deze stappen volgt, kunt u de volgende keer weer met plezier uw caravan ophalen, zonder verrassingen!

 

Zoeken

ALL-IN Deals op Caravans!