Even controleren: stabilisatorblokken

Bijna elke caravan is tegenwoordig uitgerust met een stabilisator. Dit zorgt voor beter rijcomfort en verhoogt de veiligheid onderweg. Tijdens de onderhoudsbeurten in onze werkplaats zien we regelmatig versleten stabilisatorblokken. Veel kampeerders zijn zich niet bewust van deze slijtage, daarom geven we u hier meer uitleg over deze blokken en hoe u kunt zien of deze bij uw caravan nog in orde zijn. Dat is namelijk wel zo veilig!

stabilisator caravan controleren

Een stabilisator zorgt ervoor dat het slingeren van de caravan zoveel mogelijk tegengehouden wordt. Op hogere snelheid kan een plotselinge luchtverplaatsing door passerende vrachtwagens of zijwind ervoor zorgen dat de caravan gaat slingeren. Een stabilisator zet druk op de kogel zodat het slingeren bedwongen wordt. Door de wrijving slijt de stabilisatorblokken echter wel! Afhankelijk van het gebruik gaan de blokken ongeveer 8000 kilometer of 2 jaar mee. Dit zijn echter gemiddelden en dit is mede afhankelijk van de omstandigheden op de weg en uw rijstijl. Het is daarom goed om jaarlijks te (laten) controleren of u nog veilig rijdt.

Stabilisator caravan controleren

Elke stabilisator heeft een indicator. Als de pijl van deze indicator bij het aangrijpen aan de trekhaak in het rode vlak wijst, dan is het tijd om de stabilisatorblokken te vervangen. Wij helpen u graag bij de controle en het eventueel vervangen van de blokken. Deze controle is overigens een vast onderdeel tijdens de BOVAG onderhoudsbeurt.

Stabilisator caravan

Tips voor het gebruik van de caravanstabilisator

Zorg ervoor dat de kogel van uw trekhaak vetvrij én roestvrij is. Dit verhoogt de gebruiksduur van de stabiliator. Met een licht schuurpapier kunt u de kogel roestvrij maken. Met remreiniger of thinner maakt u deze vetvrij.

In deze video geeft de ANWB ook een toelichting op aankoppelen en het gebruik van de stabilisator.

Wilt u weten of uw stabilisator nog in orde is? Kom dan gerust even bij ons langs.

Meer tips voor caravanbezitters: lees hier ook ons artikel voor het beladen van de caravan. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *