Een mover kiezen: onze tips

Duwen en trekken, het kan een flinke klus zijn om de caravan op de juiste plek te krijgen! Zeker op ongelijk terrein kan dat best lastig zijn…dat kan makkelijk met een mover. Hiermee kunt u eenvoudig de caravan met een afstandsbediening manoeuvreren, tot op de centimeter nauwkeurig. Een mover maakt kamperen nog comfortabeler en daar houden we van 🙂 Een mover is op bijna elke caravan te monteren, maar hoe maakt u de juiste keuze? In dit artikel leest u onze tips.

Mover caravan tips

Mover past bij gewicht van de caravan

De keuze van de mover is afhankelijk van het gewicht van de caravan. Er moet immers genoeg kracht aanwezig zijn om de wielen te verplaatsen. Zeker voor caravans in een zwaardere klasse is niet elke mover geschikt. Elk merk geeft informatie over voor welk gewicht het model geschikt is, ga hierbij uit van het maximaal te beladen gewicht.

Automatische of handmatige mover

Een mover werkt door aandrijfrollen die op de band worden geplaatst. Deze rollen sturen de caravan de gewenste kant op. Bij een automatisch aandrijfsysteem worden de rollen elektrisch op de banden geplaatst. Bij een handmatig systeem dient u dit zelf te doen. Onze tip is om te kiezen voor een volautomatisch systeem. Het prijsverschil is over het algemeen niet erg groot, maar u krijgt er veel comfort voor terug.

Type accu

Movers worden geleverd met verschillende soorten accu’s. Onze tip is om te kiezen voor een Lithium-Ion variant. Deze accu’s zijn lichter, wat zeker bij een beperkt laadvermogen belangrijk kan zijn. Deze accu’s zijn bovendien beter bestand tegen ontlading en temperatuurschommelingen. Wij raden sowieso aan om de accu in de winter uit de caravan te halen en deze in huis te bewaren. Leg deze af en toe aan de lader, dat verlengd de levensduur van de accu. Ook de batterij van de afstandsbediening kunt u in de winter verwijderen om problemen te voorkomen.

afstandsbediening mover

Gewicht mover

Het gewicht van een mover met Li-ion accu is ongeveer 40 kilo, afhankelijk van het gekozen model. U moet rekening houden met dit gewicht bij uw maximaal te beladen gewicht.

Breed neuswiel

Bij het monteren is het handig om gelijk een geschikt neuswiel te kiezen. Wij raden hierbij een breed wiel aan, daarmee kan de mover bij een zachte ondergrond beter zijn werk doen.

Hoe lang gaat een mover mee?

Wij schatten de levensduur van een mover op ongeveer 7 tot 10 jaar, uiteraard afhankelijk van het model en het gebruik. Het is wel van belang om de afstelling regelmatig te controleren om doorslippen te voorkomen. Koopt u in deze periode een nieuwe caravan? Dan kan de mover meestal worden overgeplaatst, maar dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de nieuwe caravan.

Uiteraard kunnen wij u persoonlijk adviseren bij de keuze van uw mover en deze eventueel monteren in onze werkplaats. We verkopen verschillende merken zoals Truma en Enduro, kijk voor ons aanbod hier.  Neem voor meer informatie gerust even contact op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *